Ξινόβρυση-Ποτιστικά

Η Ξινόβρυση είναι ένα ήσυχο γραφικό χωριό χτισμένο στις πλαγιές του Νοτιοανατολικού Πηλίου, σε απόσταση 50xλμ. από τον Βόλο και σε υψόμετρο 250 μέτρων. Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Μπιστινίκα ή Μπεστινίκα.

Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, αποδίδει την ονομασία αυτή, στην σλαβική λέξη pestinik ή pecnik, που σημαίνει φούρνος. Άλλοι πάλι αποδίδουν την ονομασία του χωριού στην ελληνική λέξη στενό, μιας και η περιοχή όπου έχει χτιστεί το χωριό αποτελεί το στένωμα δυο ή τριών λοφοσειρών.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Ξινόβρυση ήταν “μαχαλάς” (γειτονιά) του κεφαλοχωρίου της περιοχής, την Αργαλαστή. Στα μέσα του 19ου αιώνα, στο χωριό ζούσαν λίγα άτομα με κύρια ασχολία την καλλιέργεια ελαιών, αμπελιών, σύκων και άλλων οπωροφόρων.

Οι κάτοικοί του, συμμετείχαν ενεργά σ’ όλες τις εξεγέρσεις του Πηλίου κατά των Οθωμανών. Με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881, η τότε Μπιστινίκα έγινε οικισμός του Δήμου Σπαλάθρων ή Σπαλαύθρων, που είχε την έδρα του στην Αργαλαστή και ο οποίος, εκτός της Αργαλαστής και της Μπιστινίκας, περιελάμβανε το Μετόχι, την Μπιρ (Καλλιθέα) και την Σκι (Συκή).

Το 1914 η Μπιστινίκα έγινε αυτόνομη κοινότητα και απέκτησε και δημοτικό σχολείο. Λίγο αργότερα το όνομα του χωριού άλλαξε σε Ξινόβρυση.

Η νέα ονομασία του χωριού προέρχεται από την ονομασία πηγής (φυσικής βρύσης) του χωριού απ’ όπου ανέβλυζε υπόξινο νερό κοντά στη θάλασσα.

Το όνομα του χωριού συχνά θα το συναντήσετε να αναγράφεται με δύο ύψιλον (δηλ. Ξυνοβρυση), αλλά αυτή η γραφή είναι ετυμολογικά λανθασμένη: ξινός + βρύση = Ξινόβρυση.

Η αναζωογόνηση του χωριού ήρθε τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό καθώς εκτός από την ομορφιά του χωριού, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τις παραλίες τις περιοχής για το μπάνιο τους όπως τα Ποτιστικά, τη Μουρτίτσα και τη Μελανή.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, θαυμάστε την τρίκλιτη βασιλική της Κοιμήσεως του Θεοτόκου (19ος αιώνας) και γευτείτε τοπικές εξαιρετικές γεύσεις και τσίπουρο σε φθηνή τιμή στα ταβερνάκια της Ξινόβρυσης.

Τα Ποτιστικά είναι μια εξαίσια αμμουδιά του νοτιοανατολικού Πηλίου 7 χλμ ανατολικά της Αργαλαστής, που είναι και το κεφαλοχώρι της περιοχής, και 3 χλμ περίπου από την Ξινόβρυση, ένα αξιαγάπητο χωριουδάκι ανέγγιχτο από τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και ξεχασμένο κι από τον χρόνο. Τα Ποτιστικά είναι μια πανέμορφη, παρθένα ακρογιαλιά, χωρίς τουριστική υποδομή, χωρίς μονίμους κατοίκους, με λίγα προς ενοικίαση δωμάτια και 3 μόνον ταβέρνες. Περιβάλλεται από τους χαρακτηριστικούς χαμηλούς λόφους του νοτίου Πηλίου, οι οποίοι καλύπτονται από ατέλειωτους ελαιώνες και περιβόλια που δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για τους λάτρεις του ηλίου και τους επιθυμούντες να περάσουν ήρεμες και γαλήνιες διακοπές.

ΧΑΡΤΗΣ

Πηγές:

http://www.pelionweb.gr/el/pelion/notio_pilio_1_2/xinobrusi/
http://www.pelionet.gr/potistika/index-gr.asp?iCat=45

Leave a comment