Αγριά

Η Αγριά είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του Νομού Μαγνησίας, που βρίσκεται 7 χλμ. ανατολικά του Βόλου. Αποτελεί έδρα του δήμου Αγριάς ο οποίος περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Αγριάς, Δράκειας και Χανίων. Βρέχεται από τα νερά του Παγασητικού Κόλπου ενώ απέχει μισή ώρα από το χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων. Είναι γνωστή για τα τσιπουράδικά της και την ελαιοπαραγωγή της.

Το 2011, ο πραγματικός πληθυσμός του δ.δ. Αγριάς ήταν 5.191 κάτοικοι.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας και με την αύξηση της παραγωγής, χτίστηκαν εδώ αποθήκες για τα εμπορεύματα, φτιάχτηκε ένας μόλος, ιδρύθηκε τελωνειακός σταθμός και με το πέρασμα του χρόνου η Αγριά γνώρισε την άνθιση και την ανάπτυξη η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.

Εδώ βρίσκεται το εργοστάσιο αναψυκτικών ΕΨΑ που φτιάχνει πολύ καλές λεμονάδες και πορτοκαλάδες καθώς και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου με τις τεράστιες αποθήκες της. Η ζωή στην Αγριά είναι έντονη χειμώνα καλοκαίρι.

Αν ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο Νότια σε 1xλμ. θα βρεθείτε στη παραλία Σουτράλι που είναι σχετικά μακριά από τον κεντρικό δρόμο και έχει πολλές επιλογές εστιάσης για κάθε όρεξη και γούστο. Τα περισσότερα καφέ, μπαράκια, ταβέρνες και τσιπουράδικα βέβαια θα τα βρείτε μαζεμένα στο παλιό λιμάνι, όπου κυρίως τα καλοκαίρια εδώ βρίσκεται η νυχτερινή διασκέδαση του Βόλου.

Αξίζει να βρεθείτε στην Αγριά στην “ψαράδικη βραδιά” που διοργανώνεται στο τέλος Ιουλίου με χορό, τραγούδι και φυσικά ψάρι πολύ (προσφέρεται κακαβιά).

Η Αγριά είναι ο τόπος γέννησης του συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου

VIDEO:

ΧΑΡΤΗΣ:

Πηγές:

http://www.pelionweb.gr/el/pelion/bolos_kai_perixora_1_2_3/agria/#!prettyPhoto

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%AC_%CE%9C%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

Leave a comment